Veľká noc je významný kresťanský sviatok, oslava príchodu jari a čas rodinných tradícií. K tomuto sviatku neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo a pitie. Tradičné pohostenie je síce v každom kraji iné, no jedno pravidlo platí všade. Ak si oslavy neviete predstaviť bez pohára dobrého vínka, oplatí sa vybrať také, ktoré sa hodí k vášmu veľkonočným menu.
Párovanie vína s jedlom má niekoľko základných pravidiel. Možno už viete, aké víno vám najviac chutí k steaku alebo krémovým cestovinám. Po akom víne ale siahnuť počas veľkonočného hodovania? Veľkonočné pokrmy sa v rôznych regiónoch líšia a všetky časti Slovenska majú svoje typické jedlá. Na tie najobľúbenejšie sa dnes pozrieme z hľadiska párovania s vínom.
Studené misy so šunkou a údeným mäsom
Tradičnými veľkonočnými jedlami, a tiež symbolom celého sviatku sú vajíčka na rôzny spôsob, či už uvarené natvrdo alebo plnené. Na stole nesmie chýbať ani údená šunka a klobásy. K studenej mise so šunkou a syrmi sa výborne hodí Chardonnay. Tradične ho podávame s údeným mäsom a šunkou. Práve k týmto pokrmom sa najlepšie hodí suché biele víno, ktoré dozrievalo v barikových sudoch. Chardonnay barrique 2018 je súčasťou limitovanej edície vín Vinárov archív.
K údenej domácej šunke alebo rolke s varenými vajíčkami a s chrenom sa hodí aj jemné červené víno Frankovka modrá 2018, ďalšie archívne víno z našej ponuky. Ak obľubujete červené víno namiesto bieleho, stavte na šťavnatú a korenistú chuť Frankovky modrej. Pohár tohto vína sa skvele hodí aj k mäsovým paštétam, terinkám a syrom. Toto víno odporúčame servírovať pri teplote 15 °C.
Sladkovodné ryby
Sladkovodné ryby sú tradičným pokrmom podávaným vo Veľký piatok. Obľúbenou voľbou je pečený pstruh či zubáč. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým, pečeným rybám sa hodí rovnako ľahké biele víno, napríklad Rizling rýnsky 2018. Ak sa počas Veľkej noci rozhodnete pre morské plody, dobrým spoločníkom budú perlivé a šumivé vína, napríklad Brizzante, ale pokojne stiahnite aj po šampanskom.
Zeleninové jedlá
Hovorí sa, že na Zelený štvrtok treba jesť zelené jedlá, aby sme si po celý rok udržali pevné zdravie. Rovnako aj počas pôstneho obdobia pred Veľkou nocou patrí do jedálnička množstvo zeleniny, či už rôzne čerstvé šaláty, špenát, zapekaná brokolica alebo špargľa. Párovanie vína so zelenou zeleninou je trochu náročnejšie, nehodí sa k nej totiž hocičo. K zeleninovým jedlám odporúčame Veltlínske zelené 2018, charakteristické minerálno-zemitým buketom so sviežou chuťou zelených jabĺk. Servírovať ho môžete aj s teľacím mäsom alebo plodmi mora.
Veľkonočné sladkosti a koláče
Veľká noc sa nezaobíde bez sladkých dezertov a koláčov. Aby nápoj neprebil ich chuť, siahnite po fľaši polosladkého alebo polosladkého vína. Ku kysnutým koláčom a závinom sa hodí Tramín červený 2020 s jemnou vôňou ruží lahodnou chuťou dozretej hrušky. Na kombináciu s ľahkými krémovými dezertmi odporúčame aj Zweigeltrebe rosé 2019, polosladké ružové víno s chuťou bobuľového ovocia. Čokoládové dezerty výborne doplní červené víno, napríklad slovenský Dunaj 2019 zrejúci v barikových sudoch.
Tradičné slovenské jedlá sa najlepšie kombinujú so slovenskými vínami. Preto veríme, že si z ponuky nášho vinárstva vyberiete to najlepšie víno k vášmu sviatočnému pohosteniu. O kvalite našich vín rozhodujeme už vo vinohrade a staráme sa o to, aby každý krok výroby zdôraznil charakter pestovaných odrôd.